Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Groszek w bulionie z natką pietruszki

Składniki: 70 dag groszku ¼ pęczka natki pietruszki 4 szkl. bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do zagotowania. W między czasie groszek wyłuskać a natkę pietruszki posiekać. Następnie do gotującego bulionu wyspać groszek i ugotować, wówczas zdjąć z ognia i dodać posiekaną pietruszkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany…

Risotto z kaszy jęczmiennej z cebulką

Składniki: 2 łyżki masła 1 biała cebula ½ szkl. jęczmiennej kaszy perłowej ½ szkl. wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu ½ szkl. startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę okroić w drobną kostkę po czym zarumienić ja na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kasze oraz wlać wino. Całość wymieszać i trzymać…

Tortellini gotowane w bulionie

Składniki: 5 szkl. aromatycznego bulionu 3 szkl. ugotowanych tortellini 1 szkl. startego parmezanu ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania:Bulion podgrzać, wówczas wrzucić do niego tortellini i trzymać na ogniu ok. 1 minutę.Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przelać zupę do miseczek i posypać serem oraz posiekaną pietruszką. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…

Zupa z mniszkiem lekarskim

Składniki: 1 kg liści mniszka lekarskiego 1 pęczek porów 6 jajek 1 łyżka oliwy z oliwek 7 1/3 l bulionu drobiowego 1/3 szkl. startego sera romano świeżo utłuczony pieprz Sposób wykonania: Jajka roztrzepać i odstawić w chłodne miejsce. Następnie mniszka i pory pokroić po czym pory podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, wówczas wlać bulion.…

Zupa fasolowa z makaronem

Składniki:
• 40 dag suszonej ciecierzycy
• 15 l bulionu warzywnego
• 4 szalotki
• 1 główka czosnku
• 2 selery korzeniowe
• 1 kg podłużnych pomidorów
• ½ pęczka świeżej natki pietruszki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu
• ½ szkl. świeżego startego sera asiago
• świeżo tłuczony czarny pieprz