Składniki:
- • 200 g szczawiu
• 800 ml bulionu
• 2 łyżki masła
• 150 ml kwaśnej śmietany
• 1 łyżka mąki
• sól
• pieprz
• cukier
Składniki: 4 szklanki wywaru z kości 5 ziemniaków kawałek żółtego sera / około10 dkg / ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniak umyć, obrać, zalać wywarem z rosołu i ugotować, przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.…
Składniki: wywar z kości i warzyw około 1 litr ½ szklanki śmietany 1 żółtko 1 łyżka mąki sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, podzielić na różyczki zalać gorącym wywarem, ugotować, przetrzeć przez sito. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnego wywaru i śmietaną, wlać do zupy i doprawić do smaku solą, cukrem i…