Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Tag: bulion
Listy
Zupa cebulowa na winie
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 350 g cebuli 3 łyżki masła 1 l białego wina 3 l bulionu mięsnego sól ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanych ziół Sposób wykonania; Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas zalać ją bulionem i białym winem. Gotować około 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. na…
Listy
Zupa z kapusty z parówką
by Katarzyna Bugaj • • 0 Comments
Składniki: 6 szkl bulionu 5 parówek 600 g kapusty pekińskiej 2 marchewki pietruszka 4 ziemniaki seler natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania; Wywar doprowadzić do wrzenia. W między czasie warzywa obrać i pokroić po czym wrzucić do gotującego się wywaru. Po około 10 minutach wrzucić parówki pokrojone na plasterki. Gotować jeszcze 10 minut. Na koniec…
Listy
Sos rumiany
by Jacek Miłek • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek cukru 3 cebule 1 szkl bulionu 1 cytryna 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżka mąki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier aby powstał karmel, wówczas rozprowadzi go bulionem. Następnie dodać posiekaną cebule. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą. Zaprawić odrobiną mąki.