Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Sos ciemny

Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć  mieszając, aż dobrze się zarumieni, ale nie przypali. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych…

Sos biały

Składniki: 1 szklanka klarownego bulionu mięsnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać zimny bulion i przyprawy, mieszając doprowadzić do wrzenia. Przecedzić przez sito aby usunąć ewentualne grudki. Sos ten stanowi bazę do przyrządzania innych sosów.

Sos słodko kwaśny Ali

Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 5 dag rodzynków ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas dodać jeszcze rodzynki, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem i całość doprowadzić do wrzenia. Po czym dodać jeszcze sok z cytryny oraz…

Sos grzybowy do świątecznych dań

Składniki: 1 szkl suszonych grzybów 1 kostka bulion grzybowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ½ szkl gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie po czym je odcedzić i pokroić. Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…