Składniki: 800 g bobu 2 l bulionu 8 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy ½ szkl słodkiej śmietany pęczek natki kolendry sól biały pieprz Sposób wykonania: Bób zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. W między czasie na rozgrzanej oliwie poddusić posiekany czosnek po czym dodać do niego ugotowany i obrany bób. Chwile trzymać na…
Tag: bulion
Listy
Sos śmietanowy z czosnkiem
by Ewelina • • 0 Comments
Listy
Zupa z kurczaka z kładzionymi kluskami
by Magda Kuś • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- listki selera do smaku
- zielona natka pietruszki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- sól
Kluski kładzione:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól, biały pieprz do smaku
Listy
Zupa ze smażonego boczku i ziemniaków
by Karolina Król • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg boczku pokrojonego w średniej wielkości kostkę 1 łyżka masła ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli ¼ szklanki pokrojonej w plasterki łodygi selera naciowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1,5 szklanki mleka 2 pokrojone w kostkę pieczone w mundurkach ziemniaki śmietana kremówka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pokrojony w kostkę boczek obrumienić na patelni. W…
Listy
Sos musztardowy z ziołami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki musztardy pęczek oregano paczek posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie do smaku ½ szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bulion podgrzać nie gotować, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i szczypiorek. Podawać z sałatkami z cebulą i warzywami strączkowymi.