Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 duża cukinia
- 1 ½ litra bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
- szczypta tymianku
- szczypta cukru
- sól, pieprz, Vegeta do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki, zalać bulionem tak by przykryły warzywo. Gotować około 5-10 minut. Pomidory umyć ,pokroić w kawałki i podsmażyć na maśle, dodać do cukinii, doprawić do smaku solą, pieprzem, Vegetą, tymiankiem. Gotować jeszcze około 3-5 minut. Wszystkie składniki zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, pod koniec dodać śmietanę, delikatnie wymieszać, posypać koperkiem.