Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszna zupa pieczarkowa z makaronem-Iwony

Składniki:

  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • makaron kolanka lub świderki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać  bulion drobiowy i doprawić solą, majerankiem  i pieprzem  do smaku, dodać zeszkloną cebulkę i zagotować.  Na pozostałym maśle usmażyc umyte, obrane i pokrojone w plastry pieczarki, na złocisty kolor. Dodać do zupy i gotować około 30 minut. Śmietanę  połączyć  z mąką i dodać  do zupy. Makaron ugotować  wg przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerze ,zalać gorącą zupą, posypać posiekaną zieloną  natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *