Składniki:
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- ½ kg pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- makaron kolanka lub świderki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać bulion drobiowy i doprawić solą, majerankiem i pieprzem do smaku, dodać zeszkloną cebulkę i zagotować. Na pozostałym maśle usmażyc umyte, obrane i pokrojone w plastry pieczarki, na złocisty kolor. Dodać do zupy i gotować około 30 minut. Śmietanę połączyć z mąką i dodać do zupy. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerze ,zalać gorącą zupą, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.