Składniki:
- 10 średniej wielkości ogórków kiszonych
- kawałek selera
- 1 średnia pietruszka
- 3 marchewki
- 10 ziemniaków
- 1 duża cebula
- bulion drobiowy
- ½ szklanki słodkiej śmietany
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
Wkładka:
- ½ kg drobiowego mięsa mielonego
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę,ogórki zetrzeć na tarce. przełożyć do garnka, zalać 1 ½ litra wody, dodać bulion drobiowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Z mielonego mięsa, jajka, tartej bułki i łyżeczki przyprawy wyrobić masę i formować malutkie kuleczki, wrzucać do gotującej się zupy i gotować około 40 minut, pod koniec gotowania dodać starte ogórki i śmietanę, wsypać koperek i jeszcze moment gotować.