Składniki: 800 g brukselki 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 3 minut. Po tym czasie wymienić wodę na świeżą. Posolić i osłodzić do smaku. Wrzucić jeszcze łyżkę masła i gotować około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć tartą bułkę.…
Tag: brukselka
Przekąski
Pędy cykorii z sosem humus i brukselką
by Aleksandra Zawada • • 0 Comments
Składniki: 16 pędów belgijskiej cykorii 220 g humus 60 g brukselki Sposób wykonania: Z pędów cykorii u układamy wachlarz. U podstawy każdego nakładamy pełną łyżkę sosu humus. Następnie dekorujemy brukselką i podajemy na stół.
Surówki
Brukselkowa surówka
by albertos • • 0 Comments
Składniki: brukselka świeża 1 kg jabłka 3-4 sztuki koperek natka pietruszki śmietana 30% 1 szklanka sok z cytryny pieprz sól cukier Sposób przyrządzenia: Brukselkę należy obrać z zewnętrznych, zwiędłych liści, następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Śmietanę proszę połączyć z przyprawami, a następnie lekko ubijać miotełką do momentu jej spienienia się.…
Surówki
Surówka z brukselki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: brukselka świeża 1/2 kg jabłka 2 szt koperek posiekany 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka jogurt naturalny lub śmietana 12% 1 szklanka sok z cytryny sól cukier pieprz Sposób przyrządzenia: Obraną z liści zewnętrznych brukselkę należy bardzo dokładnie umyć, odsączyć z wody na sitku. Jogurt należy połączyć z przyprawami i lekko ubijać miotełką do…
Zupy
Zupa z brukselki Anny
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mięsa z kością 30 dag brukselki 4 ziemniaki 4 dag masła 2 płaskie łyżki mąki włoszczyzna cebula sól pieprz kminek Sposób wykonania: Ugotować wywar z mięsa wołowego i włoszczyzny ze szczypta kminku. Mięso oraz włoszczyznę drobno pokroić włożyć do zupy. W wywarze ugotować pokrajane w kostkę ziemniaki, włożyć włoszczyznę. Główki brukselki ugotować…