Składniki:
- brukselka świeża 1/2 kg
- jabłka 2 szt
- koperek posiekany 1 łyżka
- natka pietruszki 1 łyżka
- jogurt naturalny lub śmietana 12% 1 szklanka
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Obraną z liści zewnętrznych brukselkę należy bardzo dokładnie umyć,
odsączyć z wody na sitku. Jogurt należy połączyć z przyprawami i lekko
ubijać miotełką do momentu jego spienienia się. Brukselkę należy drobno
pokroić i połączyć z sosem jogurtowy. Jabłka należy pokroić w tzw. "
makaronik", skropić sokiem z cytryny i dodać do surówki, połączyć z
częścią zieleniny, pozostałą posypać wierzch. Podać od razu po przygotowaniu.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos