Składniki:
- brukselka świeża 1 kg
- jabłka 3-4 sztuki
- koperek
- natka pietruszki
- śmietana 30% 1 szklanka
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
- cukier
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę należy obrać z zewnętrznych, zwiędłych liści, następnie
dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Śmietanę proszę
połączyć z przyprawami, a następnie lekko ubijać miotełką do momentu jej
spienienia się. Brukselkę proszę teraz bardzo drobno pokroić, a później
połączyć z sosem śmietanowym. Dość duże jabłka proszę pokroić w paseczki
i skropić sokiem z cytryny, a następnie dodać je do surówki i połączyć
ją z częścią przygotowanej wcześniej zieleniny, pozostałą zieleniną posypać wierzch. Podać od razu po przygotowaniu.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos