Składniki: 50 dag brokułów 1 litr bulionu drobiowego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz Omlet: 4 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuły opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w…
Tag: brokuły
Drób
Wątróbki drobiowe duszone z brokułami
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg wątróbek drobiowych 50 dkg różyczek brokuł 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 cebule 1 szklanka czerwonego wina 1/2 łyżki posiekanej lebiodki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Różyczki brokuł obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Oczyszczone wątróbki drobiowe umyć, osuszyć, przyprawić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,…
Sałatki
Sałatka brokułowa
by Magda K • • 1 Comment
Składniki: 200g sera Lazur perłowy ½kg brokuł świeżych lub mrożonych 50g papryki czerwonej 50g kukurydzy 50g czerwonej fasoli 50g szynki konserwowej Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól biały pieprz 1 starty ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykonanie: Brokuły dzielimy na…
Brokuły
Brokuły w piwnym cieście
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg różyczek brokuł 2 szklanki piwa 2,25 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki masła 2 szklanki oleju 2 łyżki cukru sól Sposób przyrządzenia: Białka jaj oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, dodać piwo, mąkę, rozpuszczone masło, zmiksować. Wypłukane różyczki brokuły obgotować przez 3 minuty w posolonej wodzie, odcedzić, obsuszyć. W…
Ryż
Zielone casserole z ryżem
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki rozdrobnionego brokułu 2/3 szklanki tartego żółtego sera ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć dwie minuty mieszając, dodać ryż, mleko, połowę żółtego sera. Rozdrobnione różyczki brokuł zablanszować we wrzątku, odcedzić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie składniki, posypać resztą tartego sera. Zapiekać w piekarniku…