Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kostki masła
- połówka brokułu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- zielona pietruszka wg uznania(ok. 1 pęczka)
- sól pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Mąkę z solą zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę, zamieszać i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić i wycinać krążki na pierogi.
Farsz: Ugotować na pół- twardo brokuł. Posypać solą i pieprzem piersi z kurczaka. Delikatnie obsmażyć je na niewielkiej ilości masła. Następnie zmielić usmażone mięso w maszynce do mielenia. Rozpuścić masło. Wymieszać delikatnie mięso, różyczki brokułu oraz zieloną pietruszkę Masa jest dosyć sucha więc dolewamy ok. 0,5 kostki rozpuszczonego masła .Całość doprawić solą i pieprzem.
Na przygotowane krążki ciasta pierogowego nakładać farsz i formować pierogi.Pychota!!! Smacznego!!!
Przepis nadesłany na ,,II konkurs pierogowy”. Autorka: Eliza Kruk