Składniki:
Na naleśniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta sody
- szczypta soli
- oliwa
Na farsz:
- brokuł
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki 12-procentowej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 10 dag. startego, żółtego sera
- kilka listków bazylii
- pieprz
- jajko
- bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Zrobić ciasto na naleśniki i odstawić na pół godziny. W osolonej wodzie gotować marchewkę, po 15 minutach dodać łodygi, a po następnych 15 minutach różyczki brokuła i cebulę.Po 5 minutach osączyć. Połowę różyczek i kawałek marchewki odłożyć do dekoracji. Pozostałe warzywa zmiksować z czosnkiem, wymieszać ze śmietaną, serem i jajkiem, doprawić pieprzem i bazylią. Ciasto rozrzedzić wodą do konsystencji rzadkiej śmietany i usmażyć naleśniki. Nałożyć farsz, zwinąć w krokieciki, panierować i zrumienić na oliwie.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad