Składniki:
- 1/2 kg. szynki konserwowej w plastrach
- brokuł
- kalafior
- 8 marchewek
- 50 g. żelatyny
- 2 kostki rosołowe
- cebula
- seler
- 1,3 litra wody
- 8 ugotowanych na twardo jajek
Sposób wykonania:
- Ugotować marchewki, seler i przypieczoną cebulę. Dodać kostki. Różyczki kalafiora i brokuł ugotować. Marchew pokroić na plasterki i wyłożyć dno i boki dwóch keksówek. Ciasno ułożyć ćwiartki jajek, brokuły, kalafiora i ruloniki szynki. Wywar przecedzić, podgrzać i dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Wlać do keksówek i wstawić do lodówki. Przed wyjęciem galaretki z foremki, włożyć ją na chwilę do ciepłej wody.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad