Składniki:
- 1/2 kg filetów z mintaja (pangi, tilapii)
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- szklanka gęstej śmietany
- łyżka startego, żółtego sera
- zioła prowansalskie
- garść posiekanej zieleniny
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę natrzeć sokiem z cytryny, solą i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 1/2 godziny. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce tłuszczu. Śmietanę ubić z mieloną papryką, wymieszać z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Rybę zalać sosem śmietanowym, posypać startym serem, i wstawić ponownie do piekarnika. Zapiekać tak długo, aż kołderka lekko się zrumieni, a ser stopi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad