Składniki: 150 g filetu z karpia 1/2 papryki cebula sól papryka w proszku ostra Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Nastepnie paprykę pokroić w paski a cebulę posiekać. Posypać papryką w proszku oraz solą. Całość dokałdnie wymieszać i rozłożyć na dzwonkach karpia. Podlac odorbiną wody i dusić około 20 minut na małym…
Tag: boże narodzenie
Listy
Karp smażony z chrzanem
by Weronika Bugaj • • 0 Comments
Składniki: 2 karpie 1 szklanka kefiru mąka bułka tarta pół łyżeczki papryki jajko łyżka soku z cytryny korzeń chrzanu sól pieprz olej Sposób wykonania; Oczyszczone karpie pokroić w dzwonka, które zalać kefirem. W między czasie jajko roztrzepać razem z papryką, solą, pieprzem. Następnie ryby odsączyć z kefiry i obtoczyć je w mące po czym obtoczyć…
Listy
Karp z winnej marynaty
by Adam Stępiński • • 0 Comments
Składniki: 1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg) przyprawa do ryb białe wytrawne wino 2,5 łyżki mąki pszennej 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc. 1/3 szklanki startego żółtego sera sól Sposób wykonania: Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem. Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć…
Listy
Karp w brytfannie
by Leszek Bień • • 0 Comments
Składniki: karp 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Karpią naciąć w kilku miejscach. Następnie listki selera i natkę pietruszki wymieszać z posiekanym czosnkiem, olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić farszem wnętrze karpia. Ułożyć karpia w…
Listy
Śledzie z czosnkiem
by Weronika Luft • • 0 Comments
Składniki: 10 wymoczonych płatów śledziowych pół szklanki śmietany 12% pół szklanki dobrego majonezu 10 ząbków czosnku Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć i pokroić na duże kawałki. Natomiast majonez wymieszać ze śmietaną oraz posiekanym czosnkiem. Polać sosem śledzie i delikatnie wymieszać.