Składniki: 1 kg karpia 4 szkl warzywnego wywaru 20 g masła 20 g mąki 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru. Wówczas wlać jeszcze śmietanę…
Tag: boże narodzenie
Listy
Karp smażony z płatkami migdałowymi
by Maria Dura • • 0 Comments
Listy
Śledzie w zalewie pomidorowej
by Waldek • • 0 Comments
Składniki ok. 1 kg śledzi matiasów 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże cebule Sposób wykonania; Śledzie zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W miedzy czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać miód, rodzynki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymiesza i odstawić do…
Listy
Dzwonka karpia z masełkiem
by Błażej • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła sól, biały pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtoczyć dzwonka w mace, roztrzepanych jajkach a…
Listy
Smażone dzwonka karpia
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg karpia 1 szklanka bułki tartej 2 jaja 3 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Następnie obtoczyć je w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i maśle aż dzwonka nabiorą złotego koloru.…