Składniki: 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Natkę pietruszki i listki selera grubo poszatkować. Dodać do nich posiekany czosnek, olej oraz kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz idealny do wigilijnego karpia.
Tag: boże narodzenie
Listy
Śledzie w cytrynowej marynacie
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki: 250 g matiesów pół szklanki soku cytrynowego 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany pęczek koperku sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z ½ szkl. wody i zalać śledzie. Odstawić na 2 godziny. Następnie majonez wymieszać z jogurtem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą oraz…
Listy
Śledzie marynowane w curry
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule oliwa przyprawa curry sok z cytryny musztarda Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki, i część ułożyć na dnie słoja. Skropić je sokiem z cytryny i posypać curry. Następnie śledzie posmarować z obu stron musztardą i położyć na cebuli. Przykryć je reszta cebuli i ponownie rozłożyć śledzie. Gdy składniki…
Listy
Śledzie z przyprawami korzennymi
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów śledziowych duża cebula łyżeczka ziaren kolendry 3 goździki 3 ziarna ziela angielskiego pól łyżeczki grubo mielonego pieprzu 3/4 szklanki oleju Sposób wykonania: Śledzie pokroić na duże kawałki a cebulę posiekać. Polać całość olejem i dodać jeszcze goździki, ziele angielskie, pieprz oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni aby…
Listy
Śledzie z sosem pomidorowym
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów śledziowych 4 spore cebule pół szklanki oliwy puszka koncentratu pomidorowego sól pieprz cukier słodka mielona papryka Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Następnie śledzie pokroić na duże kawałki i układać je warstwami w słoju…