Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: botwina

Botwina konserwowana

Składniki: botwinka Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Botwinkę bardzo dokładnie umyć, posiekać, nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie zamknąć, pasteryzować dwa razy po 5 minut.

Barszcz mazowiecki z botwiną

Składniki: • 0,25 kg mąki żytniej • 1,5 litra przegotowanej wody • pęczek młodych buraczków • łyżeczka stołowa posiekanego młodego koperku • łyżeczka stołowa szczypiorku • sól do smaku • 0,5 szklanki śmietany • 2 jaja Sposób przyrządzenia: Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, postawić na jakiś czas w ciepłym miejscu. Oczyszczone i drobne pokrojone buraczki…

Botwinka

Składniki: • 6 średnich buraczków • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki soli • 1 łyżeczka vegety • kwasek cytrynowy • 2 duże garście liści botwiny • ewentualnie śmietanka • 4 jajka na twardo Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku. Umyć…