Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 litr kefiru
- cukier
- 500 ml. jogurtu
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka octu
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- po 2 łyżki posiekanych ziół: koperku, natki i szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Botwinkę umyć, liście pokroić , buraczki zetrzeć. Zagotować 1/2 litra osolonej wody i wrzucić botwinkę i buraczki. Gotować kilka minut. Dodać ocet i wystudzić. Ogórek i rzodkiewki pokroić, jogurt i kefir wymieszać z botwinką /razem z barszczykiem/. Wrzucić zioła, przyprawić solą, pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Chłodnik odstawić na godzinę. Potem dodać ogórek i rzodkiewki. Udekorować pokrojonymi w plasterki buraczkami i listkami botwinki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad