Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwinka

Składniki:
• 6 średnich buraczków
• 3 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka vegety
• kwasek cytrynowy
• 2 duże garście liści botwiny
• ewentualnie śmietanka
• 4 jajka na twardo

Sposób przyrządzenia:
Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku.
Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut. Można zaprawić słodką śmietanką.
Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.

5 comments for “Botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *