Składniki: 4 filety z soli 4 łyżki mąki 100 g boczku 100 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą po czym obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron około 5 minut. W między czasie boczek pokroić w kostkę i stopić go na patelni. Powstałymi skwarkami posypać rybę przed podaniem.
Tag: boczek
Ryż
Ryż z groszkiem i serem
by Ewelina Kuźma • • 0 Comments
Składniki: 350 g ryżu 3 łyżki masła 200 g cebuli 100 g boczku 1 l bulionu 250 g zielonego groszku 60 g startego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę a cebulę posiekać i przesmażyć razem na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć aż ryż…
Indyk
Filet z indyka z wermutem
by Justyna Bielska • • 0 Comments
Składniki: 1,5 piersi z indyka 3 łyżki masła 4 plasterki wędzonego boczku 50 ml wermutu sól pieprz Sposób wykonania: Piersi oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozoranym maśle, wówczas przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnie po smażeniu wlać 5 łyżek wody, zagotować i polać mięso. Następnie obłożyć mięso plasterkami boczku i zalać…
Przekąski
Boczek nadziewany śliwkami i jabłkiem
by Małgorzata Izdebska • • 0 Comments
Składniki: 16 plasterków wędzonego boczku 32 suszone śliwki bez pestek 1 jabłko 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, które jeszcze pokroić na 8 części. Następnie posypać je cukrem i obsmażyć je na patelni. Plasterki boczku przekroić wzdłuż na pół. Śliwki nadziać podsmażonymi kawałkami jabłek. A całość zawinąć w plasterki boczku.…