Składniki: 75 dkg młodej brukselki 6 plastrów pokrojonego w kostkę boczku 1 pokrojona w kostkę cebula 6 pokrojonych w cienkie plastry ząbków czosnku ¾ szklanki bulionu mięsnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu wytopić boczek, zarumienione skwarki wyłożyć na talerz. Na pozostałym w rondlu tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pokrojone na połowę brukselki, smażyć 3 minut.…
Tag: boczek
Listy
Boczek pieczony z morelami z czosnkową nutą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg chudego boczku bez kości 3-4 ząbki czosnku 15 dkg suszonych moreli 3 cienkie pory / białe części / sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Morele namoczyć na 30 minut. Pory umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Przełożyć …
Listy
Dorsz pieczony w boczku na grillu
by Teresa Wajs • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka tymianku kilka plasterków boczku sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze paseczki. Każdy oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Posmarować jeszcze musztardą. Następnie każdy kawałek ryby owinąć plasterkiem boczku. Piec na grillu z obu stron na złoty kolor.
Listy
Śliwki w boczku zapiekane
by Kornelia • • 0 Comments
Składniki: 20 dag suszonych śliwek kilka plasterków boczku wykałaczki Sposób wykonania: Ze śliwek usunąć pestki. Następnie boczek pokroić w paseczki. Owinąć nimi ciasno śliwki. Wbić po wykałaczce aby się nie rozpadły. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.