Składniki:
- 300 g rozmrożonego szpinaku
- 6 plastrów boczku
- ½ szkl bułki tartej
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- sok z cytryny
- 2 puszki tuńczyka
- 4 łyżki startego parmezanu
Składniki: 2 pory 1 kostka bulionu warzywnego ½ łyżeczki cukru kilka plasterków cienko pokrojonego boczku 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Sposób wykonania: Pory dokładnie oczyścić po czym pokroić na 15 cm kawałki. Następnie kostkę bulionową rozpuścić w wodzie, dodać ½ łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia, wówczas…
Składniki: 2 kg surowego chudego boczku bez kości 6 ząbków czosnku 20 dkg suszonych moreli 4 cienkie pory/ białe części/ sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Por obrać, posiekać na kawałki, czosnek posiekać. Morele namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. Boczek opłukać, zalać wrzątkiem, gotować około 20 minut. Przełożyć do brytfanki, naciąć skórę, oprószyć…
Składniki: opakowanie mrożonki do leczo 15 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać i posiekać, boczek pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić boczek, zrumienić. Dodać cebulkę i paprykę, smażyć jeszcze około 3 minuty. Wrzucić mrożonkę, oprószyć…