Składniki: 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w…
Tag: bób
Przekąski
Bób z dipem z tuńczyka
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg obranego ze skórek bobu 4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 20 dkg tuńczyka w oleju sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób…
Półmięsne
Golonka pieczona z bobem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 tylna golonka 3 łyżki oliwy 1 cebula piwo jasne sól, pieprz 1 kg bobu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C…
Półmięsne
Nerki cielęce z bobem
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w…
Karczochy
Bób z karczochami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bobu 8 karczochów 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 pęczek koperku, drobno posiekanego 1 szklanka oliwy z oliwek 3 pomidory, obrane i pokrojone sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bób dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie ( nie przegotować). Przygotować karczochy. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory i karczochy,…