Składniki:
- 40 dag kapusty kiszonej,
- 40 dag kapusty świeżej,
- 20 dag kiełbasy,
- 20 dag boczku wędzonego
- 3 cebule,
- grzyby suszone,
- sól, pieprz,
- przecier pomidorowy,
- pól szklanki wiśni z kompotu bez pestek
Skład:
Skład (na mój sposób):
Kapusta kiszona i świeżą wagowo pół na pół albo w innej proporcji wg. uznania – to na 1 kg. każdej, a jeśli więcej, to trzeba odpowiednio zmienić –
po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku. Ilość i proporcje mięsa można zmieniać i opuścić czy dodać inne mięso. Można dodawać resztki pieczeni, które się zachowało w lodówce, pieczone resztki drobiu i także różne sosy z pieczeni i gulaszu, zachowane w tym celu i im więcej, tym lepiej i jak ktoś ma, to dziczyznę tez. Można dodać troszkę słoniny drobno pokrojonej, wędzony boczek i rożne inne mięsa pieczone i gotowane, rożne wędliny, im więcej różnych tym lepiej. Właściwa proporcja powinna być taka, ze ma być więcej mięsa niż kapusty. Mała cebula drobno pokrojona i usmażona, pół – 1dkg suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, łyżka lub 2 koncentratu pomidorowego, sol, pieprz cukier, można (raczej trzeba) dać listek laurowy i pieprz angielski – 5 ziaren lub więcej, ( ja daje), i ziarna pieprzu w całości także kilka suszonych śliwek i czerwone wytrawne wino pod koniec do smaku. Ja daje tez kminek i trochę wiórków marchwi o ile ich nie ma w kiszonej kapuście. Bigosu nie zaprawiam zasmażka, bo mój jest wspaniały bez i nie chce psuć smaku.
Skład: 0.5 kg. pieczarek 0.5 kg mięsa wieprzowego (gulaszowego) 0.5 kg. kiełbasy 3 cebule 1 papryka czerwona puszka groszku konserwowego koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w kostkę na tłuszczu dusimy. Cebulę skroić w półksiężyce, kiełbasę pokroić i razem z cebulą podsmarzyć. Kiedy mięso będzie już miękkie włorzyć razem z…