Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bigos

Bigos

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną; Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,     Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada Jest…

Bigos myśliwski

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
  • 20 dag boczku wędzonego, 
  • 20 dag kiełbasy, 
  • 15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
  • 2 kg kapusty kwaszonej,
  • 2 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 dag suszonych grzybów, 
  • 5 dag suszonych śliwek,
  • Przyprawy: (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka), 
  • 2 ząbki czosnku,
  • ewent. kopiasta łyżka mąki.