Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,

 

 

Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
 
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów

 

 

Adam Mickiewicz.

 

 

 

 

Skład:

 

  • kapusta biała 5 kg
    kapusta kiszona 3,3kg
    boczek 1,5kg
  • kiełbasa 1,5kg
    mięso wieprzowe np  łopatka b/k 1,5 kg
    mięso wołowe 1,5kg
    suszone grzyby 0,2kg
    suszone śliwki 0,3kg
    cebula 1kg
    koncentrat pomidorowy 0,2kg
    pieprz 2dkg
    sól 10dkg

 

 

Sposób wykonania:

Do bigosu najlepiej wziąć duży garnek, o grubych ściankach i grubym dnie. Bigos można mrozić i dlatego możemy go zrobię dużo, na zapas. Kapustę należy bardzo drobno poszatkować i pokroić. Następnie włożyć do garnka, zalać esencjonalnym rosołem i dusić pod przykryciem. Wędlinę i mięso drobno pokroić, najlepiej w kostkę i odsmażyć na tłuszczu razem z cebulą. Każdą partię po obsmażeniu dodajemy do duszonej kapusty. Do bigosu dobrze jest dodawać różne mięsa bez kości: gotowane, pieczone, mięso z drobiu, kaczki, gęsi czy dziczyzny.

 

 

W małym garnku gotuje się uprzednio namoczone, suszone grzyby i po
obgotowaniu kroi na drobne paseczki i dodaje do bigosu. Następnie suszone
śliwki bez pestek, najlepiej wędzone kroimy w paseczki i również dodajemy do bigosu. Doprawiając bigos do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy lub odpowiednią ilość świeżych pomidorów bez skórki, majeranek i pieprz. Cząstki winnych jabłek, miód, a także różne zioła (jak np. jałowiec, cząber, ruta, szałwia, bazylia, estragon, rozmaryn i inne) znakomicie podnoszą smak bigosu. Gotujący się bigos w tej proporcji podlewamy nie mniej niż 1 litrem dobrego wytrawnego wina. Aby bigos był smaczniejszy należy go kilkakrotnie na przemian schładzać, a nawet przemrażać i podgrzewać.

 

 

 

1 comment for “Bigos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *