Skład:
- ok.1,5kg mostka cielęcego
- sól, pieprz
- 4 łyżki przecieru z pomidorów
- 9-12 plastrów surowej szynki
- 2-3 pęczki natki
- 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw
- kilka suszonych listków szałwi
- 6 łyżek oleju
- pęczek włoszczyzny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki sosu do pieczeni
Sposób wykonania:
włoszczyznę pokroić w drobną kostkę – natkę posiekać, listki szałwi rozetrzeć – mostek cielęcy opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć skórą do dołu. Posmarować przecierem z pomidorów i obłożyć plastrami szynki. Posypać ziołami i natką. Mostek zwinąć, mocno obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie – olej dobrze rozgrzać, polać nim mięso. Dookoła obłożyć włoszczyzną. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp.