Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowany mostek cielęcy

Skład:

 

  • ok.1,5kg mostka cielęcego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki przecieru z pomidorów
  • 9-12 plastrów surowej szynki
  • 2-3 pęczki natki
  • 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw
  • kilka suszonych listków szałwi
  • 6 łyżek oleju
  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki sosu do pieczeni

 

 

 

Sposób wykonania:

 

włoszczyznę pokroić w drobną kostkę – natkę posiekać, listki szałwi rozetrzeć – mostek cielęcy opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć skórą do dołu. Posmarować przecierem z pomidorów i obłożyć plastrami szynki. Posypać ziołami i natką. Mostek zwinąć, mocno obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie – olej dobrze rozgrzać, polać nim mięso. Dookoła obłożyć włoszczyzną. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 220C. – gdy pieczeń będzie lekko brązowa, odlać tłuszcz, następnie zmniejszyć temp. do 180C – wlać wino i sos do pieczeni – pieczeń dusić jeszcze przez 1,5h Pozostawić mięso w brytfannie ok. 15 minut, po czym wyjąć i podzielić na porcje – podawać z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą. Do dania pasuje piwo lub białe wino.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *