Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.
Tag: białe wino
Grzyby
Grzyby w winie
by Beata Adamczyk • • 0 Comments
Składniki: 500 g grzybów 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 4 łyżki oleju 1 szkl. białego wytrawnego wina łyżka posiekanej natki pietruszki ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym pokroić w plasterki. Następnie zalać je białym winem i doprawić do smaku solą. Trzymać pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać…
Sandacz
Sandacz pieczony Marceliny
by Marcelina Wyrwa • • 0 Comments
Sosy
Sos genueński
by albertos • • 0 Comments
Składniki:
- mięso drobiowe 20 dag
- cebula 1 sztuka
- oliwa 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- białe wino wytrawne 1 kieliszek
- mąka pszenna 1 łyżka
- rosół 1 szklanka
- sól
- pieprz
- tymianek
Sosy
Sos sezamowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: sezam 15 dag sos sojowy 8 łyżek białe wino deserowe 2 łyżki cukier puder 1/2 łyżeczki woda 8 łyżek olej arachidowy 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Sezam wrzucamy na suchą patelnię i prażymy, przekładamy go do miseczki, dodajemy olej arachidowy i miksujemy. Następnie dodajemy sos sojowy, wino, cukier puder i wodę, wszystko dokładnie ze sobą…