Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biała kapusta

Zupa kaszubska Ilony

Składniki: 25 dag kości 25 dag włoszczyzny 30 dag białej kapusty 5 dag cebuli szczypta kminku 2 szkl. śmietany 3 dag mąki 30 dag pomidorów sól Sposób wykonania: Z kości oraz włoszczyzny ugotować wywar. W między czasie kapustę poszatkować, dodać do niej posiekaną cebulę i kminek po czym zalać je małą ilością wody i ugotować.…

Surówka kapuściano-buraczana

Składniki; 2 kg. białej kapusty 1 kg. marchewki 15 dag. buraków 5 dag. pietruszki 5 dag. pora szczypta soli Przygotowanie: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Pozostałe warzywa umyć i obrać. Wszystko poszatkować, posolić i wymieszać. Przykryć i przechowywać w temp. pokojowej przez 6 dni. Potem przełożyć do małych słoików i pasteryzować. Przepis nadesłany na Letni…

Biała kiełbasa we francuskim cieście

Składniki: 1kg białej kiełbasy 20 dag ciasta francuskiego łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej żółtko tłuszcz Sposób wykonania: Białą kiełbasę opłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, parzyć 15min. Wyjąć, ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i posypać przyprawą ziołową, docisnąć dłonią. Pokroić w wąskie paseczki. Złożyć je po dwa razem. Zimną kiełbasę pokroić na kawałki                             o długości 10-15 cm.…

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Składniki: ½ główki białej kapusty ćwierć główki czerwonej kapusty 5 dag rodzynek cebula mały słoi majonezu pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ją solą i odstawić na 2 godziny. W między czasie czerwoną kapustę również poszatkować, osolić i odstawić. Następnie obie kapusty odcisnąć z soku i połączyć ze sobą.…