Składniki: 2 młode cukinie 60 dkg sera mozzarella 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić w plastry, przyprawić. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej obtoczone w mące plastry cukinii, wyłożyć na ręcznik papierowy. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w…
Tag: bezmięsne
Listy
Cukinia zapiekana z wędzoną makrelą i parmezanem
by Lidia Dzięciołowska • • 0 Comments
Składniki: 1 wędzona makrela 1 cukinia 2 pomidory 10 dkg tartego parmezanu tarta bułka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wędzoną makrelę podzielić wzdłuż na połowę, oczyścić jamę brzuszną, dokładnie usunąć ości, pokroić na kawałki i długości takiej jak grubość cukinii. Cukinię i pomidory pokroić w plastry, przyprawić. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć plastry cukinii,…
Listy
Grzanki ze smażoną cukinią i pomidorami
by Kamil Fijoł • • 0 Comments
Składniki: 12 kromek bułki wrocławskiej 24 plastry cukinii 12 plastrów pomidora 12 plasterków sera topionego gouda 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować z mlekiem i przyprawami. Plastry cukinii przyprawić, moczyć w mleku i dokładnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na złoty…
Listy
Sałatka z awokado, grejpfruta i ogórka
by Urszula Labus • • 0 Comments
Składniki: ½ awokado 1 czerwony grejpfrut 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki ¼ ogórka 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżeczki sosu sojowego sok z 1 cytryny pieprz Sposób przyrządzenia: Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, usunąć błony. Awokado obrać usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać…
Listy
Ryż z marchewką, groszkiem i kurkumą
by Wiktoria Solarek • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ryżu 1 szklanka konserwowanej marchewki z groszkiem ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy sól morska Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać zimną wodą ryż, dodać sól i kurkumę, gotować aż ryż będzie odpowiednio miękki. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek…