Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowanej 2 pomidory 1 cebula 1 pęczek dymki kilka gałązek natki kolendry sok z 2 cytryn sól morska Sposób przyrządzenia: Kukurydzę obsączyć z zalewy. Pomidory oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w paski. Dymkę i kolendrę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać sok z cytryn, posolić, ponownie wymieszać. Odstawić…
Tag: bezmięsne
Listy
Pieczarki czosnkiem pachnące
by Lidia Krawiecka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczarek 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 łyżka oliwy 2 łyżka tartego sera mozarella 1 drobno posiekana cebula sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, zeszklić nie rumieniąc. Dodać plastry pieczarek, dusić aż…
Listy
Kotlety z marchwi wegetariańskie
by Wanda Wawrzynowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg marchewki 3 jajka 5 dkg suszonych grzybów 3 duże cebule kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka posiekanej zieleniny/natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek/ bułka tarta sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę, seler i pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby namoczyć i odstawić…
Listy
Wegetariańskie kotlety z włoskiej kapusty
by Iwona Filas • • 0 Comments
Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 4 jajka 3 średnie cebule 2 duże czerstwe bułki ½ szklanki posiekanej zieleniny/ koperek, szczypiorek/ sól, pieprz do smaku bulion grzybowy 2-3 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Cebule obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, zeszklić na złocisty kolor na maśle. Bułki namoczyć w bulionie grzybowym, odcisnąć. Kapustę oczyścić ,…
Listy
Wegetariańskie kotlety z ziemniaków z parmezanem
by Ilona Krochmal • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki posiekanej zieleniny/natka pietruszki, szczypiorek, koperek/ sól, pieprz do smaku ½ szklanki startego sera parmezanu Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i zmielić w maszynce. Dodać mleko jajka, posiekaną zieleninę, ser i mąkę tak by powstało elastyczne ciasto. Formować kulki…