Składniki: 6 obranych marchewek 5 obranych pokrojonych na ćwiartki ziemniaków 1 duża cebula obrana i pokrojona na ćwiartki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku rozmaryn, tymianek, pieprz cytrynowy itp. wg uznania Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki potrawy wymieszać w misce, układać w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym…
Tag: bezmięsne
Wegetariańskie
Curry z rzodkiewki, ziemniaków i groszku
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 15 czerwonych rzodkiewek pokrojonych w plastry 8 małych, ugotowanych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ szklanki zielonego groszku konserwowego lub fasolki 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub mniej) ½ łyżeczki ostryżu ½ łyżeczki soli Sos: 1 łyżka oliwy po ½ łyżeczki kminku, ziaren gorczycy, granulowanego czosnku curry ilość wg uznania Sposób…
Wegetariańskie
Tofu w ostrym szpinakowym sosie
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 15 kostek tofu o boku około 2,5 cm ½ łyżeczki kminku ¼ szklanki orzechów nerkowca po ½ łyżeczki garam masala, sól, ostryż Sos: 1 łyżka oliwy 1 szklanka pokrojonej w cienkie piórka cebuli 1 – 2 zielone drobno posiekane papryczki chili 2 duże, obrane ze skóry pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżeczka tartego imbiru…
Wegetariańskie
Hinduska zupa z soczewicy
by Joanna • • 0 Comments
Wegetariańskie
Zrazy z soczewicy i marchewki
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 12,5 dkg czerwonej soczewicy 1 drobno posiekana cebula 25 dkg utartej marchewki 10 dkg tartego żółtego sera 15 dkg tartej białej bułki 3,5 dkg ziaren sezamu 2 jajka ½ łyżeczki cukru pudru sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Soczewice wypłukać, zalać wodą, gotować powoli aż woda odparuje, a soczewica pozwoli przetrzeć się przez sito lub…