Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Warzywa z piekarnika 2

Składniki: 6 obranych marchewek 5 obranych pokrojonych na ćwiartki ziemniaków 1 duża cebula obrana i pokrojona na ćwiartki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku rozmaryn, tymianek, pieprz cytrynowy itp. wg uznania Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki potrawy wymieszać w misce, układać w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym…

Curry z rzodkiewki, ziemniaków i groszku

Składniki: 15 czerwonych rzodkiewek pokrojonych w plastry 8 małych, ugotowanych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ szklanki zielonego groszku konserwowego lub fasolki 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub mniej) ½ łyżeczki ostryżu ½ łyżeczki soli Sos: 1 łyżka oliwy po ½ łyżeczki kminku, ziaren gorczycy, granulowanego czosnku curry ilość wg uznania Sposób…

Tofu w ostrym szpinakowym sosie

Składniki: 15 kostek tofu o boku około 2,5 cm ½ łyżeczki kminku ¼ szklanki orzechów nerkowca po ½ łyżeczki garam masala, sól, ostryż Sos: 1 łyżka oliwy 1 szklanka pokrojonej w cienkie piórka cebuli 1 – 2 zielone drobno posiekane papryczki chili 2 duże, obrane ze skóry pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżeczka tartego imbiru…

Hinduska zupa z soczewicy

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 szklanki rozdrobnionego szpinaku

Zrazy z soczewicy i marchewki

Składniki: 12,5 dkg czerwonej soczewicy 1 drobno posiekana cebula 25 dkg utartej marchewki 10 dkg tartego żółtego sera 15 dkg tartej białej bułki 3,5 dkg ziaren sezamu 2 jajka ½ łyżeczki cukru pudru sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Soczewice wypłukać, zalać wodą, gotować powoli aż woda odparuje, a soczewica pozwoli przetrzeć się przez sito lub…