Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Pasta z zielonego groszku

Składniki: 50 dkg zielonego mrożonego groszku sok z 1 cytryny ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki uprażonych lekko ziaren słonecznika szczypta pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki otartej z cytryny skórki sól do smaku Sposób przyrządzenia: Rozmrożony groszek obgotować przez kilka minut. Odcedzić, osuszyć. Tak przygotowany groszek zmiksować, dodać sok z cytryny, pieprz kajeński, ziarna słonecznika, ponownie…

Wegetariańskie curry Joanny

Składniki: 12 obranych, blanszowanych małych cebulek 10 strąków katmi (okry) 4 średniej wielkości pokrojone bakłażany 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w skośne plastry 75 dkg obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych pokrojonych w kostkę pomidorów 5 łyżek klarowanego masła Sos curry: 50 dkg drobno posiekanej cebuli 1 łyżka tartego imbiru 1 rozdrobniony ząbek czosnku…

Hamburgery z tofu

Składniki: 30 dkg twardego tofu 2 łyżki jogurtu 1,5 łyżki pasty tandori 1 szklanka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku (vedetta) szczypta kminku 4 łyżki mielonej ciecierzycy lub kaszki kukurydzianej 2 łyżki oleju 1 jajko sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Tofu dokładnie obsączyć.…

Spaghetti wegetariańskie I

Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 50 dkg pora, pokroić białą część 25 dkg pokrojonej w paski sałaty endywii 20 dkg pokrojonej w paski sałaty radicchio 2 łyżki octu balsamicznego 2/3 szklanki tartego parmezanu oliwa Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać por, smażyć powoli…