Składniki: 25 dkg grzybów ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 jajko ½ szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut. Odcedzić osuszyć. W wywarze z grzybów ugotować ryż na sypko, obsączyć z nadmiaru wywaru na sicie. Grzyby drobno pokroić. Ryż, grzyby, jajko, drobniutko posiekaną cebulę, sól i pieprz wymieszać. Z przygotowanej masy…
Tag: bezmięsne
Wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie
by Natasza • • 0 Comments
Wegetariańskie
Mix warzywno grzybowy z piekarnika
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 3 nieduże kabaczki 6 dużych pieczarek lub 12 mniejszych 2 papryki sól Marynata: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 2 posiekane ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odłożyć na durszlak na 15 minut aby wytwarzający się sok obciekał, wypłukać,…
Wegetariańskie
Masło klarowane i czosnkowe piure
by Joanna • • 0 Comments
Składniki: 1 kostka 25 dkg masła 18 ząbków czosnku 16 ziaren czarnego pieprzu 2 szczypty soli Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do przygotowania masła czosnkowego wybrać tylko ząbki w których nie rozpoczął się jeszcze proces wegetacji, te z zielonymi środkami zdecydowanie odradzam. W rondlu rozpuścić masło, podgrzać, dodać czosnek. Smażyć w minimalnej temperaturze…
Wegetariańskie
Kluchy z sera i ziemniaków (pielmienie)
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg gotowanych ziemniaków 25 dkg białego tłustego sera 6 łyżek mąki pszennej 1 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 3 dkg masła 1 szklanka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i ser skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę, jajka, sól i cukier, starannie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować na grubość…