Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Makaron z tofu, warzywami i ostrym sosem orzechowym

Składniki: 1 duże opakowanie makaronu Sos orzechowy: 1 szklanka lekko wyprażonych orzeszków ziemnych 1 szklanka wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru pieprz, chili do smaku Warzywa i tofu: 12 niedużych różyczek brokułu 1 marchewka pocięta w słupki o długości 5 cm 1 pęczek drobno pokrojonej cebuli dymki 12 kostek tofu ½ szklanki ulubionych kiełków…

Pychota z ryżu

Składniki: 6 szklanek mleka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka melasy (jaggery) ¼ szklanki orzechów nerkowca ¼ szklanki jasnych rodzynek 4 zmielone ziarna kardamonu 2 łyżeczki klarowanego masła Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu grubościennym wymieszać mleko z melasą, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż melasa rozpuści się w mleku i zacznie pono gęstnieć. W…

Ratatouille Joanny

Składniki: 1 łyżeczka oleju po ¼ łyżeczki kminku, gorczycy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 drobno posiekane cebulki szalotki 6 pomidorów pokrojonych w kostkę 6 bakłażanów pokrojonych w kostkę 6 marchewek, obranych, pokrojonych w kostkę 2 cukinie pokrojone w kostkę 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę 1 szklanka zielonego groszku ¼ szklanki mielonego maku posiekana…

Mix warzywny duszony

Składniki: 2 marchewki 2 rzepy 30 dkg różyczek kalafiora 5 dkg masła lub oliwy 1 szklanka wywaru z warzyw 2 łyżki rodzynek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Oczyszczone marchew i rzepę pokroić w makaroniki lub zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać masło, dodać rozdrobnione warzywa, dusić kilka minut mieszając,…