Składniki: 50 dag buraczków 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 25 dag mielonego mięsa wołowego 1 szkl. gęstej śmietany 10 dag margaryny 4 szkl. rosołu 1 łyżka maki sól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku majeranek Sposób wykonania: Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać…
Tag: barszcz
Zupy
Barszczyk w jajecznym rosole
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl. rosołu 80 dag młodych buraczków 4 jajka sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie jajka wbić do garnka z gorącym rosołem, który umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, wówczas ubijać jajka…
Zupy
Barszcz z kawałkami śledzia
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 10 dag filetów śledziowych 5 dag suszonych grzybów 10 dag czerwonych buraków 5 dag cebuli 2 łyżki oleju sól Sposób wykonania; Grzyby zalać 2 l wody i odstawić na 12 godz. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły, wówczas wrzucić filety śledzie i gotować ok. 5 min. W między…
Barszcz Czewony
Barszcz czerwony z boczniakami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg białej kapusty 1 duży czerwony burak 1 marchewka 2 ziemniaki 10 dkg boczniaków 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 3% liść laurowy sól, pieprz 1 litr wywaru mięsnego Sposób przyrządzenia: Kapustę, obrany burak, cebulę i marchewkę pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczniaki jeśli małe pozostawić w całości,…