Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: baranina

Jagnięcy kotlet z orzechami

Składników: 2 łyżki oliwy z oliwek 80 dag jagnięciny 1/2 główki czosnku 1/3 pęczka mięty ½ szkl. orzechów włoskich nieugotowane ciasto makaronowe pieprz Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić na kawałki a czosnek, mięte oraz orzechy posiekać. Następnie rynienkę do pieczenia posmarować oliwą i układać warstwami pokrojone składniki. Całość oprószyć pieprzem. Ciasto makaronowe rozwałkować aby było większe…

Jagnięcy udziec z orzechami

Składniki: 1 udziec jagnięcy 1 główka czosnku 1 szkl. pokruszonych orzechów włoskich 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki mięty 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. czerwonego wina sól pieprz Sposób wykonania:   Połowę główki czosnku posiekać po czym zmiksować o razem z orzechami, połową rozmarynu oraz mięty i połową oliwy z oliwek. Powstałą mieszanką natrzeć…

Smażona jagnięcina

Składniki: 20 dag udźca jagnięcia 1 mąki ziemniaczanej 4 cebulki dymki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju sezamowego Sposób wykonania: Mięso pokroić na cienkie plastry, które skropić wodą i oprószyć mąką po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas je wyjąć a na ą samą…

Pulpety jagnięce z nutą cynamonu

Składniki: 25 dag siekanej jagnięciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól pieprz cynamon tymianek Sposób wykonania: Cebulę, czosnek oraz tymianek zmiksować po czym dodać do posiekanego mięsa. Całość dokładnie wymieszać i uformować małe kulki, które usmażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Przed podaniem posypać cynamonem. Przepis został nadesłany…

Baranina po Tajsku w czerwonym curry

Składniki:

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)
  • 1 drobno posiekana duża cebula
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • sok cytrynowy do smaku
  • 50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • olej