Składniki: 500 g baraniny 1,5 l wody 4-5 ziemniaków 2 łyżki kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól pieprz majeranek natka pietruszki szczypiorek Sposób wykonania: Baraninę pokroić w kostkę po czym zalać ją wodą i ugotować bulion. W między czasie pokrojona cebulę i marchewkę podsmażyć a rozgrzanym maśle i dodać…
Tag: baranina
Baranina
Jagnięcina z ziemniakami i pomidorami
by Marlena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 800 g ziemniaków 4 pomidory 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka rozmarynu Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić na kawałeczki, ziemniaki na ćwiartki a pomidory na części. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając posiekaną cebulę. Całość skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem oraz oregano. Wstawić do…
Baranina
Steki pod pierzynką cytrynowo-czosnkową
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: • 6 steków jagnięcych z kością • 1 szkl. bułki tartej • 3 łyżki oliwy z oliwek • sok i strat skórka z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka tymianku • sól • pieprz Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, tymiankiem, skórką oraz solą i pieprzem.…
Baranina
Jagnięce żeberka w porto
by Kacper • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. porto 1 łyżka masła 1 płat żeberek jagnięcych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Porto wlać do rondelka i gotować do momentu, aż pozostanie ¼ szklanki, wówczas wlać wino i dodać masło. Wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie płat żeberek pokroić na 4 części, które oprószyć solą i pieprzem…
Baranina
Paszteciki z baraniny z rodzynkami i orzechami
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg chudej baraniny 10-20 dag wędzonego boczku ½ główka czosnku ½ pęczka mięty ¼ szkl. orzechów ½ szkl. rodzynek 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Baraninę oraz boczek zmielić razem po czym je wmieszać. Następnie wbić jajko, dodać posiekany czosnek, miętę, orzechy oraz rodzynki. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz…