Składniki: 1,5 kg udźca baraniego 100 g wędzonej słoniny 80 g smalcu 0,4 l śmietany 100 g cebuli 5 g pieprzu ziarnistego 2 listki laurowe 5 g ziaren jałowca 3 łyżki octu sok z 1 cytryny 10 g cukru sól Sposób wykonania: Do 1 litra wody wrzucić liść laurowy, cebulę pokrojoną w krążki, pieprz…
Tag: baranina
Listy
Zupa estragonowa
by Elżbieta • • 0 Comments
Składniki: 3 kg przodka baraniego 150 g cebuli 200 g marchwi 100 g pietruszki pieprz 15 listków estragonu natka pietruszki 0,3 l śmietany 100 g mąki sól pieprz ocet winny Sposób wykonania: Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zalać 3 litrami osolonej wody i gotować do miękkości. Wówczas zupę przecedzić a warzywa i…
Listy
Kebab z grilla Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Listy
Szaszłyki z baraniny marynowanej w jogurcie grillowane
by Martyna Madeja • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny z udźca pokrojonej w kostkę o boku 3 cm 2 szklanki jogurtu 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1 rozgnieciony ząbek czosnku ½ łyżeczki pieprzu cajene sól morska skórka cytryny pokrojona w paski 3 łyżki klarowanego masła 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: ! szklankę jogurtu wymieszać…
Listy
Przyprawy domowe: Śródziemnomorska przyprawa do pieczenia mięs
by Anita Pawlak • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonego kminku 3 łyżki mielonej papryki 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu mielone goździki do smaku mielony kardamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.