Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: baranina

Jagnięcina w czosnkowej marynacie

Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanej bazylii Sposób wykonania; Czosnek oraz bazylię posiekać po czym dodać d nich sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Marynatę rozłożyć na kotletach jagnięcych i odstawić na całą noc. Następnego dnia upiec na grillu z…

Kołduny z farszem z baraniny

Składniki: 50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Sposób wykonania: Mięso zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie mąkę wymieszać z olejem oraz wodą i zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć…

Pierogi gruzińskie

Ciasto
Składniki:
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
•    sól do smaku

Farsz
Składniki:
•    30 dkg mielonego mięsa baraniego
•    30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
•    10 dkg szpiku wołowego
•    sól, pieprz


Pizza z baraniną, ryżem i jajkiem

Ciasto: Składniki: • 40 dag mąki • 3 dag drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1/2 łyżeczki soli • 2 łyżki oliwy • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Jednak ciasto to smakuje najlepiej,…

Gulasz jagnięcy Marzeny

Składniki: 1 kg. mięsa jagnięcego 4 pomidory 3 papryki czerwone 1/2 kg. ziemniaków 2 cebule 2 szkl. bulionu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 oliwek 3 łyżki octu winnego sól Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć razem minutę.…