Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: baranina

Jagnięcina w sosie paprykowym

Składniki: 250 g jagnięciny sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 liść laurowy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu  pomidorowego 50 ml białego wina Sposób wykonania: Ząbki czosnku przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym czosnek wyjąć a na tą samą oliwę wrzucić kawałki jagnięciny  oprószonej…

Jagnięcina z rozmarynem

Składniki: 1 udziec jagnięcy 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn Sposób wykonania: Ząbki pokroić na mniejsze kawałki i wbić do mięsa po czym natrzeć go rozmarynem. Oprószyć całość jeszcze solą ora pieprzem. Następnie mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie a potem przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika…

Gulasz barani w sosie śliwkowym

Składniki: 1 kg mięsa baraniego bez kości 20 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 szklanka mocnego naparu z czarnej herbaty olej sól, pieprz, cukier do smaku kilka łyżek czerwonej fasoli konserwowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Śliwki zalać gorącym naparem z herbaty. Na patelni rozgrzać olej, mocno rozgrzać, dodawać porcjami mięso, mocno…

Mięso jagnięce duszone z warzywami

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 marchewki ½ szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć,  pokroić wraz z kością w plastry, przyprawić. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i warzywa. Każdą warstwę warzyw skropić rozpuszczonym masłem, przyprawić, podlać…