Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakłażany

Bakłażany z mozzarellą

Składniki: Składniki: 2 bakłażany 4 pomidory łyżka posiekanych liści bazylii, 30dag mozzarelli, łyżka startego parmezanu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Sposób przygotowania: Każdy bakłażan pokrój wzdłuż na 6 plastrów, obierz go ze skóry. Posól i odstaw na 30 minut. Opłucz i wytrzyj. Posmaruj z obu stron oliwą i połóż na pergaminie na blasze do pieczenia.…

Wegetariańskie zrazy z bakłażana

Składniki: 3 bakłażany/około 1 kg/ ½ szklanki posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, mięta/ 3 jajka 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek 2-3 łyżki bułki tartej Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i wydrążyć cały miąższ. Wyłożyć do…

Bakłażany w wersji wegetariańskiej

Składniki: 2 duże bakłażany 2 cebule 1 szklanka koncentratu pomidorowego 3  ostre papryczki korzeń imbiru około 1 cm 6 ząbków czosnku sól oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Bakłażany obrać, ugotować , zmiksować. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce. Papryczki rozdrobnić. Cebulę, czosnek i imbir doprawić do…

Bakłażany gotowane

Składniki: 1 kg bakłażanów sok z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki tartej bułki  Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, obrać i pokroić w plastry, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować do miękkości. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni. Masło stopić. Ugotowane bakłażany osączyć z wywaru na sicie, wyłożyć na…