Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- ½ kg marchewki
- 2 pietruszki
- ½ szklanki oleju sojowego
- 4 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 1 ½ łyżki masła
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, warzywa umyć obrać i pokroić w drobne paseczki . Pieczarki umyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju, dodać grzyby, i pokrojone w paseczki warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości , doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać z jajkami. Bakłażany umyć , obrać ze skórki przekroić wzdłuż na połówki, napełnić farszem. Masło stopić połączyć z mąką, rozprowadzić z mlekiem , zagotować ,zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, zalać mlecznym sosem i zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C około 15-20 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami.