Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakłażany

Bakłażany w oliwie

Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w paski, które oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia, posmarować je oliwa i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie układać w słoikach przekładając je…

Warzywna pasta Ilony

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 papryka 2 pomidory 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory, paprykę i bakłażany oczyścić po czym podpiec w rozgrzanym piekarniku, wówczas obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone warzywa, posiekany koperek i natkę pietruszki. Trzymać na…

Suszone bakłażany w czosnkowej marynacie

Składniki: 1 op suszonych bakłażanów ¾ szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 1 łyżka oregano Sposób wykonania: Bakłażany zalać wrzątkiem po czym odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie bakłażany odsączyć i przełożyć do słoika. Układając przekładać poszczególne warstwy czosnkiem oraz oregano. Zalać całość oliwą z oliwek. Następnie szczelnie zakręcić słoik i…

Przekąska z bakłażana Iwony

Składniki: 2 bakłażany 3 pomidory 2/3 szklanki tartego parmezanu 2 rozgniecione ząbki czosnku 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć  z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z…

Sałatka z bakłażanem i papryką

Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany 14 papryk 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju 3 – 4 pomidory sól Sposób wykonania: Obrane bakłażany pokroić w półplasterki. Następnie papryki pokroić w paseczki a cebule w krążki i dodać do bakłażanów. Dodać jeszcze pomidory pokrojone na cząstki a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać…