Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakłażan

Pizza z kurczakiem, bakłażanem i papryką

Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…

Risotto wegetariańskie

Składniki: 25 dkg ryżu 1 łyżka oliwy 1 pokrojona drobno cebula 2 pokrojone w kostkę bakłażany 15 dkg pokrojonego w kostkę tofu 15 dkg listków szpinaku 1 pozbawiona nasion, drobno pokrojona papryczka chili 2 łyżki tamaryndowca 1 łyżka brązowego cukru kilka posiekanych listków mięty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę,…

Zakąska grecka

Składniki: 1 bakłażan oliwa ½ szklanki jąder orzechów włoskich 2 ząbki czosnku natka pietruszki majonez sól Sposób przyrządzenia: Bakłażana oczyścić, pokroić w plastry, posolić, odłożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej krótko plastry bakłażana, schłodzić. Orzechy zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone orzechy  ( część odłożyć do…

Bakłażany zapiekane z kozim serem

Składniki: 1/2 oberżyny 2 pomidory 2-3 gałązki świeżego tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 plasterki (około 25 g) sera koziego Przygotowanie: Oberżynę umyć, pokroić w plasterki i doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć, osuszyć całkowicie z wody i obrać listki z gałązek 3/4 liści tymianku…

Koreczki w bakłażanie

Składniki: 2 bakłażany 2 pomidory 2 ugotowane na twardo jajka kilka plastrów żółtego sera płaty śledziowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Posolić każdy plaster pozwolić aby obciekły z wydzielającego się sosu, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć…