Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Zupa migdałowa Agi

Składniki: 15 dkg migdałów 1,5 l mleka cukier 1 żółtko ryż ugotowany na sypko Sposób przyrządzenia: Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek i odstawiamy, żeby wyschły i ostygły. Gdy migdały są zimne i suche dolewamy 1,5 l gorącego mleka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy 10-12 min. Zupę można lekko osłodzić i tuż przed podaniem…

Chleb mozaikowy z bakaliami

Składniki: 4 szklanki suszonych owoców typu morele, figi itp 3 szklanki bakali typu migdały, orzechy irp 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy ½ szklanki soku pomarańczowego 5 jajek 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki rozpuszczonego masła Sposób przyrządzenia: Suszone owoce i orzechy pokroić grubo.…

Risotto z orzechami na ostro

Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki rodzynek 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, mielona ostra papryka (potrawa ma być pikantna) estragon szczypta curry 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Ryż przepłukać. Rodzynki namoczyć. Orzechy opiec na blasze w piekarniku, przestudzić. Obetrzeć z łupinek. Paprykę, umyć,…

Makaron farfalle z makiem i bakaliami

Składniki: 20 dkg makaronu 3 łyżki rodzynek kilka kropli olejku pomarańczowego ¼ kostki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki maku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al. dente w dużej ilości wody. Rodzynki zamoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie z dodatkiem olejku pomarańczowego  aż spęcznieją. Mak wymieszać z cynamonem, kilkoma kroplami…

Śledzie w zalewie miodowej-polecam

Składniki: ok.1 kg śledzi matiasów 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże cebule Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w wodzie z odrobiną octu. Cebulkę podsmażyć na oleju(trochę ją poddusić, zeszklić),dodać przecier ,miód  ,rodzynki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Jak przestygnie wycisnąć sok z cytryny. Płaty śledziowe…