Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Zupa królewska

Składniki: •  1 kura •  25 dag szynki wędzonej •  10 dag masła •  łyżka mąki •  10 żółtek •  kilka słodkich migdałów •  tarta bułka •  włoszczyzna Sposób przyrządzenia: Masło zrumienić z mąką, dodać parę korzonków pokrajanej włoszczyzny i kurę pokrajaną na ćwiartki, a także utłuczone migdały, ugotowane na twardo żółtka, pokrajaną w kostkę…

Ciasto makowo – serowe*

Składniki: Warstwa makowa 20 dkg maku 4 jaja 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów 20 dkg cukru 1-2 łyżki miodu Warstwa serowa 50 dkg półtłustego sera 4 jaja 12 dkg masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20 dkg cukru pudru 3 dkg…

Torcik cytrynowy

Składniki: kruche ciasto: • 150 g mąki pszennej • 100 g masła • 50 g cukru • 1 żółtko masa: • 700 g twarożku • 300 ml jogurtu naturalnego • 200 ml śmietany • 150 g cukru • 2 cytryny • 12 łyżeczek żelatyny ponadto: • 100 g okrągłych biszkoptów • 70 ml likieru amaretto…

Zupa nic

Składniki: • 1,5 l mleka • 0,25 laski wanilii • 10 dag rodzynek • 6 dag słodkich migdałów • 3 jaja • 10 – 15 dag cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść łyżką, na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie (po…

Zupa migdałowa

Składniki: • 20 dag migdałów słodkich • 10 dag migdałów gorzkich • 20 dag cukru Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, następnie obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, po czym uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby nie puściły olejku. Wlać w tę masę około litra gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetkę. Miazgę jeszcze…